Aziatische hornaar

Mede dankzij waarnemingen van inwoners van Ridderkerk en het melden ervan via waarneming.nl zijn twee nesten van de Aziatische hoornaar gelokaliseerd en verwijderd.  De eerste is gevonden in de wijk Slikkerveer en de tweede in het Oosterpark. Vanwege de positie van het nest in Slikkerveer is ervoor gekozen om deze te laten hangen en de inhoud ervan te verdelgen. Het nest in het Oosterpark is op 9 oktober door een specialist uit de boom verwijderd. Dit nest is in een vriezer geplaatst zodat men op een later moment deze kan bezichtigen bij de Natuurvereniging. 

De Aziatische hoornaar komt van nature voor in Azië, in 2017 is voor het eerst een nest aangetroffen op Schouwen-Duivenland. Ze breiden zich sterk uit en zijn een bedreiging voor inheemse insecten en overlast voor de imkerij zorgden ervoor dat de soort nu voorkomt in artikel 17 van de Invasieve Exotenverordening Nederland. Op basis van deze verordening is het verplicht de verspreiding van de Aziatische hoornaar tegen te gaan.

De Aziatische Hoornaar vormt een bedreiging voor de algehele biodiversiteit, Een volwassen nest kan wel tot 11 kilo aan insecten eten ( 38% honingbijen, 30% vliegen, 20% sociale wespen en diverse andere soorten locatie afhankelijk). Naast een bedreiging voor de biodiversiteit vreet deze hoornaar ook aan vruchten, dit leidt dan weer tot onverkoopbaar fruit voor de telers. 

In het voorjaar worden er acties uitgezet om te proberen te voorkomen dat door, inmiddels  bevruchte eitjes van koninginnen, nieuwe nesten worden gebouwd. 

Het is mooi dat de twee gevonden nesten inmiddels uitgeschakeld zijn. Fijn dat er veel mensen hebben meegeholpen, onder andere met het melden van de waarnemingen, het uitzetten van lokpotten, het zoeken naar nesten en het bewaren van een nest.

Overigens was een team van Nieuwsuur NOS juist de nestverwijderaar een dag aan het volgen, op enig moment komt ook hierover een rapportage in dit programma.

De Fakkel

Het is duidelijk dat zowel het huidige zwembad als de sporthal toe zijn aan vernieuwing. Als we gemeenschapsgeld gaan investeren, moeten we dus een zorgvuldige en goede keuze maken! Gisteravond

Lees verder »

Landelijke Opschoondag

Landelijke Opschoondag dit jaar op 23 maart, natuurlijk was Leefbaar Ridderkerk traditiegetrouw weer in de weer om een deel van Ridderkerk van zwerfafval te ontdoen. Binnen 5 minuten was de

Lees verder »