Algemene Beschouwingen 2022

"Samen leven lijkt steeds moeilijker te gaan”

In het kader van het Coronavirus in te dammen, lijken alle lontjes van een ieder steeds korter te worden.

Voor iedere inwoner van Ridderkerk willen we beweegaanbod beschikbaar hebben. Voor vele verenigingen is het nog steeds  een “survival of the fittest”.

Een groot deel van 2020 hadden zij hun activiteiten moeten staken en zeker de activiteiten die inkomsten opleveren. De begroting op orde houden voor sportverenigingen blijft een grote uitdaging. Daar waar een combinatie gemaakt kan worden met duurzaamheid en kostenbesparing zou met beide handen aangepakt moeten worden. Er zijn nog steeds vier sportverenigingen welke geen voordeel hebben van een lagere energierekening door oude energievretende verlichting van de sportvelden, welke 90% meer verbruikt dan LED verlichting. Waarop moeten zij wachten? Tot de lampen voldoende afgeschreven zijn? En dat terwijl we onze mond vol hebben over duurzaamheid, gezondheid en sociaal omgaan met elkaar. Wij dienen dan ook een motie in dat ook de laatste vier verenigingen sneller over kunnen gaan op LED verlichting. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee van de verenigingen en de gezondheid van de leden van de sportverenigingen.

Ook de cultuursector staat onder druk. Leefbaar Ridderkerk vindt het onverteerbaar dat er geld is ontvangen van de landelijke overheid om de cultuursector te ondersteunen en vervolgens stichtingen  die vraaggericht cultuur aanbod leveren wederom te horen krijgen dat het geld op is. Er geen subsidie beschikbaar is.  Een kwestie van kiezen…En dat terwijl de portefeuillehouder een brief medeondertekende dat er geld uit Den Haag moest komen om de cultuursector op de been te houden. Voorzitter, de wereld op zijn kop!