Algemene Beschouwingen 2020

In krap 8 maanden heeft COVID-19 voor gezorgd dat er aan het “normale” leven bruut een einde kwam.

Voor veel partijen is veiligheid een belangrijk thema. Voor ons vormt het de hoeksteen van ons beleid. Sterker nog: Alles begint met veiligheid.

Velen vinden dat lokale veiligheid het domein van politie, justitie en burgemeester is. Voor ons ligt dat anders. Wij vinden dat onze inwoners ons mogen aanspreken op dit onderwerp. Wij wijzen niet naar de burgemeester of naar de veiligheidsregio, maar vinden dat de politiek zélf zijn verantwoordelijkheid moet nemen. De maatschappij dat zijn wij zelf. Wij verwachten hierin ook transparantie. We begrijpen best dat de burgemeester niet alles met de raad kan delen. Anderzijds moet de burgemeester vanuit de raad een duidelijke koers krijgen om criminaliteit tegen te gaan. Er liggen talloze kansen om elkaar te versterken met als doel de criminaliteit in te perken.

Het totaal aantal misdrijven in onze gemeente was in 2019 met acht procent gestegen ten opzichte van 2018. Het aantal aan drugs- en drank gerelateerde incidenten was dat jaar zelfs met 44% toegenomen.
Wij houden ons hart vast wat de cijfers over 2020 gaan doen. We halen zelfs het landelijke nieuws en ook in Opsporing Verzocht is Ridderkerk geen onbekende meer. Vers op ons netvlies staan nog de volgende incidenten:

1. de steekpartij nabij de Gemini tussen jongeren;
  2. een beroving in de Hortensiastraat;
  3. Beroving / overval op een woning aan de Reijerweg;
  4. Beroving van een scooter van een 80-jarige inwoner van Ridderkerk;
  5. Inval arrestatieteam op het bedrijventerrein (drugsgerelateerd);
  6. Beroving van I-phone aan de Mauritshoek;
  7. Diverse auto’s die in de fik gestoken werden;
  8. Diverse babbeltrucs waarvan met name ouderen het slachtoffer geworden zijn;
  9. Bedreigingen met messen op het Cruijf Court in Slikkerveer;
  10. Vechtpartijen nabij het Cruijf Court in Bolnes ;
  11. Vechtpartij met knuppels tussen groepen jongeren op het Dillenburgplein;
  12. Schietpartij op een druk parkeerterrein met dodelijke afloop in Bolnes.

De situatie op het Dillenburgplein is volgens de lokale ondernemers onhoudbaar geworden. Groepen jongeren staan stijf van drugs en alcohol op het plein. Winkelmedewerkers durven ternauwernood zonder begeleiding na werktijd naar huis. Als wij horen dat er op meldingen van overlast die gedaan worden niet gereageerd, gaan onze haren overeind staan.

Voorzitter ook uw collega’s in den lande luiden de noodklok. Teveel steekincidenten, waarbij vaak jongere in de leeftijdscategorie tussen 14 en 18 betrokken zijn. Een algeheel messenverbod zou een oplossing zijn.

Voorzitter eerder moesten wij al vaststellen dat de criminaliteit opschuift van Rotterdam naar de randgemeenten. Nu kunnen we helaas vaststellen dat dit een voldongen feit is. Ook Ridderkerk moet zich schrap zetten. Nog maar kort geleden viel er een dodelijk slachtoffer op een gewone zaterdagmiddag op een drukke parkeerplaats bij Dirk in Bolnes. Het is een klein wonder dat hier niet meer slachtoffers zijn gevallen.

Struisvogelpolitiek helpt op korte termijn, op langere termijn levert dit alleen maar verliezers op. Het moet niet gewoon zijn dat er in Ridderkerk mensen zijn die met messen of knuppels op zak lopen. Gelukkig is het ‘messenverbod’ opgenomen in de APV. Nu nog hierop handhaven!! Alleen opnemen in de algemene plaatselijke verordening is niet afdoende.