Algemene Beschouwingen Begroting 2019

Vandaag zijn we bij elkaar om de begroting voor 2019 vast te stellen. Met als goed gebruik om een terugblik te geven over het jaar 2018 en vooruit te kijken.
Stil staan bij het jaar 2018 is qua Ridderkerk een gemakkelijke. De tijd heeft met recht stil gestaan.

Overheidsparticipatie. Een trend die al gaande is. Het blijft een lastige om deze nieuwe trend eigen te maken.

De afgelopen periode hebben we tot onze verbazing moeten constateren dat de term participatie uitgelegd wordt als het “oplaten van een proefballon”. Burgerinitiatieven worden niet op waarde ingeschat. Toch zullen we daar met zijn allen aan moeten wennen. Communicatie is ook hier het toverwoord. Communicatie is een voortdurend veranderend proces. Burgers worden steeds veeleisender en willen gehoord worden. Dat realiseren wij als Leefbaar Ridderkerk ook. Burgers – jong en oud – worden actief op Social Media. Dat betekent dat deze instrumenten “laagdrempelig” moeten zijn.  Als je als gemeente A zegt, moet je ook B zeggen. Zorg dat je meegaat met de tijd. Zorg dat alle burgers in staat gesteld worden om via Social Media hun zegje te doen. Hier ligt voor dit college nog een grote klus. Momenteel lopen we achter de feiten aan en worden we ingehaald door de ontwikkelingen. Een voorbeeld: Als je als gemeente wil werken met een App voor meldingen/klachten over de buitenruimte, zorg dan ook dat je binnen 2 weken reageert…..